Stránky

nedeľa 19. januára 2014

Reďkovky netradične

Nielen koreň chrumkavý

Reďkovky sa ľahko sejú, rýchlo rastú, sú chrumkavé, šťavnaté, jemne pikantné a býva to jedna z našich prvých jarných zelenín (hneď po tých divých).

Niekedy sa mi stáva, že sa nesústredia na koreň, ale začnú vybiehať do kvetu. Súvisí to nejako s počasím, dĺžkou dňa, hustotou reďkoviek a vôbec so starostlivosťou. Ak niekto viete presnejší mechanizmus, napíšte, rada svojim reďkovkám lepšie porozumiem.

Na druhej strane to však vôbec nevadí - z koreňovej zeleniny sa stane zelenina listová :). A nielen to...

Listy šťavnaté

Listy však jeme aj z "normálnych" reďkoviek, ktoré pekne narástli pre koreň, a aj z tých "vybehnutých". V niektorých končinách sveta patria reďkovkové listy k bežnej zelenine.

My sme si listy a mladé šťavnaté stonky reďkoviek vybiehavších do kvetov obľúbili hlavne v šalátoch. Majú veľmi príjemnú, čerstvú, "zelenú" chuť s mierne reďkovkovou príchuťou. Najskôr sme ich zvykli blanšírovať, aby zjemneli a tak ich nadrobno posekané pridávať do šalátov. Neskôr nám zachutili aj surové. Asi nie sú kráľovnou medzi listovými zeleninami, ale keď už sme si dopestovali vlastné reďkovky, tak mi je ľúto tie krásne zelené listy len tak zahodiť a zjesť iba malú buľvičku. Navyše zeleninky a hlavne listovej nikdy nie je priveľa ;).

Ďalšie využitie našli lístky a stonky v zeleninových šťavách, ktoré si každý deň z rôznej zeleniny odšťavujeme. Tu sa spotrebovali naozaj rýchlo :).

Chutili nám aj listy urobené na spôsob špenátu. Tu je však dobré použiť len mäkké časti, lebo hrubšie stonky sú trošku "žuvacie".

Niekto robí z reďkovkových listov aj polievky alebo cesnakové pesto. Toto zatiaľ nemám vyskúšané.
Tak či tak, reďkovkové listy sú vďačná zelená zeleninka, ktorou sa dajú doplniť podľa fantázie rôzne jedlá. Teším sa na nové reďkovkové objavy.

Čo z tohoto "šalátu" vykúzlime? :)

Kvety malé brokoličky

Jedlé sú aj kvety. Kým nerozkvitnú, tak púčiky chutia podobne ako brokolica. Jediný problém je, že z toho množstva (ozaj skromných malých kvietkov) sa nikto nenaje :). Ale to nevadí, dajú sa napr. pridať do šalátu na spestrenie.

Rozkvitnuté kvietky zase poslúžia ako milá dekorácia šalátov, alebo taniera. Vraj patria medzi najľahšie dopestovateľné jedlé kvety.

Plody milo prekvapivé

Podľa mňa je však škoda zjesť všetky kvety, lebo plody ozaj stoja za to! To sme zistili, keď sme sa dostali do fázy, že sme prečkali kvitnutie ešte nestihli zjesť všetky reďkovky na buľvičky a listy. Inak v tejto fáze sú už niektoré reďkovky (myslím, že u más to bol hlavne druh biele - podlhovasté) riadne urastené rastlinky. Možno aj meter mali niektoré z našich, niektoré rozkonárené, nektoré popadané, plaziace sa po zemi. Vôbec sa už nepodobali na tie malé milé tradičné rastlinky. Keby som nevedela, čo som siala, tak ich ani nespoznám :D. Boli to krásne majestátne rastliny. Kvitli a plodili zároveň.

A reďkovkové plody? Mňam :). Sú zelené a šťavnaté. Vyzerajú trošku ako struky (botanicky sú to šešule). A chuťou pripomínajú mladý hrášok.

My sme ich jedli surové a zjedli sa veľmi rýchlo :D. Čítala som, že nejakej rodine nechutili reďkovky (buľvičky tradičné), tak začali pestovať reďkovku na plody a celá rodinka bola nadšená :).
Reďkovkové listy sú fajn (aj keď nám ozaj chutia), ale reďkovkové plody... Hmmm... Tých vieme zjesť naozaj dosť, naozaj rýchlo :D. Pre nás sú plnohodnotná zelenina a myslím, ze tento rok si špeciálne na ne nechám niektoré urastenejšie rastlinky :).

Reďkovkové plody s cherry paradajkami a ružičkovým kelom

Semienka vlastné

Keď už sme mali plody, bolo to len kúsok od dopestovania vlastných semienok pre ďalší rok. Neostalo ich na jeseň veľa. Ale vďaka teplej zime som ešte v decembri pozbierala ďalšiu várku a tá bola požehnaná :). Nie všetky semienka vyzerali zdravo, ale ak vzíde aspoň polovica, tak nemusím kupovať. A som zvedavá, čo mi z nich narastie.

V jednom peknom plode ich bolo tak 5, takže keď človek nechá dozrieť 20, má 100 reďkoviek :). Ja som mala skôr menšie plody tak v priemere po 3 semienka, ale zase ich bolo niekoľko desiatok.

Ak je semienok priveľa, dajú sa aj priamo jesť, podobne ako horčičné semienka, ako korenie. V zime sa z nich dajú pestovať klíčky resp. výhonky na vate alebo v pôde podobne ako žerucha. Ak to niekto máte vyskúšané, dajte vedieť.


Určite celá táto cesta premeny trvá reďkovkám dlhšie ako sa bežne pestujú, ale bola to zábava a dobrodružstvo - spoznať aj túto stránku reďkoviek :).

1 komentár:

  1. Mne redkovkove plody chutia viac ako korene, nie su take stiplave a je to jieco, co sa v obchode naozaj neda kupit.

    OdpovedaťOdstrániť